Subsidie en ondersteuning

Lijst van gemeentelijke monumenten in Genemuiden uitgebreid

In Genemuiden hebben ongeveer 25 monumenteigenaren deze week een voornemen tot aanwijzing ontvangen. Hun woning is aangewezen als bijzonder pand met monumentale eigenschappen. Het college wil hiermee de lijst met gemeentelijke monumenten uitbreiden en de identiteit van Genemuiden beschermen. “Er is zoveel moois in Genemuiden te vinden. Dat moeten we veiligstellen voor toekomstige generaties”, vindt wethouder Harrie Rietman.

Het voornemen tot aanwijzing is de eerste stap in het aanwijzingsproces. De eigenaren krijgen na het ontvangen van de brief nog tijd om een zienswijze in te dienen. Na deze periode wordt door het college een definitief besluit genomen. “De uitbreiding van de monumentenlijst is iets om trots op te zijn. Hiermee blijven de verhalen uit het verleden bestaan. Het geeft ons een inkijkje in het leven van vroeger.”

Er zijn al monumenten aangewezen
Onlangs zijn er al zes nieuwe objecten in Zwartewaterland definitief aangewezen. Het besluit om deze panden aan te wijzen als gemeentelijk monument draagt bij aan het beschermen van het erfgoed in Zwartewaterland. Na de aanwijzing van de circa 25 panden in Genemuiden volgen later ook woningen in Hasselt en Zwartsluis. De lijst met alle gemeentelijke monumenten is te vinden op www.zwartewaterland.nl/monumenten

Subsidie en ondersteuning
Eigenaren die een voornemen tot aanwijzen hebben ontvangen hoeven niet bang te zijn dat ze niets meer kunnen aanpassen aan hun woning. Er zijn regels, maar dat betekent niet dat er niets meer mogelijk is. Daarnaast kunnen eigenaren van een gemeentelijk monument subsidie en ondersteuning aanvragen voor onderhoud.

Monumentenspreekuur
Om eigenaren en geïnteresseerden antwoord te geven op vragen is er elke vrijdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur een monumentenspreekuur in het gemeentehuis. De beleidsmedewerker Erfgoed geeft antwoord op alle vragen. Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken voor het spreekuur? Mail dan naar monumenten@zwartewaterland.nl

2024-03-29 20:49:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.