Boeren maken het verschil met hun creativiteit en doorzettingsvermogen
Waarde-Ring 2024 naar drie agrarische ondernemers
De provincie Overijssel heeft de Waarde-Ring 2024 toegekend aan drie agrarische ondernemers die de verbinding tussen boer en burger versterken. Linda Kopczinski, Ruben Exterkate en Jaco en Roelien Visscher zijn dit jaar in het zonnetje gezet voor hun inzet en innovatieve aanpak binnen de landbouw. Zij ontvingen een speld, oorkonde, cheque van 1000 euro, een appelboom en een bos bloemen als erkenning voor hun werk.
Uitreiking Waarde-Ring 2024
De prijsuitreiking op vrijdag 18 oktober maakte deel uit van De Week van Ons Eten 2024, een initiatief van Dutch Food Week. De nadruk lag op het versterken van de band tussen boeren en burgers. Gedeputeerden Gert-Harm ten Bolscher (Leefbaar Platteland) en Maurits von Martels (Landbouw en Natuur) reikten de prijzen uit en spraken hun grote waardering uit voor de winnaars.
"Deze prijs gaat niet alleen over landbouwproductie, maar juist om de verbinding tussen boer en samenleving," zegt Ten Bolscher. "Ondernemers zoals Linda, Ruben, Jaco en Roelien tonen met hun aanpak en innovatieve projecten hoe boeren en burgers dichter bij elkaar kunnen komen. Dit soort ondernemerschap maakt ons platteland toekomstbestendig en verbetert de leefbaarheid op dat platteland. Tegelijkertijd laten zij ook zien welke bijdrage boeren leveren aan de voedselvoorziening en de kwaliteit van het landschap."
De winnaars van de Waarde-Ring 2024
Linda Kopczinski
Linda Kopczinski uit Glane runt samen met haar vriend een melkveebedrijf en ontving de Waarde-Ring voor haar korte keten zuivelconcept. Met dagverse room van haar eigen Brown Swiss koeien maakt Linda ambachtelijke chocoladeproducten, die ze in haar boerderijwinkel en op streekmarkten verkoopt. Haar betrokkenheid bij consumenten, door onder andere workshops en rondleidingen op het erf, maakt haar een voorbeeld van een boerin die actief contact zoekt met de omgeving.
Ruben Exterkate
Ruben Exterkate uit Bentelo werd geëerd voor zijn overstap naar biologische varkenshouderij en zijn inzet om de kloof tussen boer en consument te verkleinen. Met open dagen en schoolbezoeken laat hij burgers kennismaken met de biologische varkenshouderij. Zijn samenwerking met landgoed Twickel voor een lokale kringloop benadrukt zijn focus op duurzaamheid in de landbouw. Om bij te dragen aan de verbinding tussen boer en samenleving realiseert Ruben ook een educatie- en vergaderruimte met zicht op de biggenstal. Hij laat iedereen graag kennis maken met zijn bedrijf.
Jaco en Roelien Visscher
Jaco en Roelien Visscher van ‘Erve Slendebroek’ ontvingen de Waarde-Ring voor hun regeneratieve landbouw en de productie van A2-zuivel, waarmee ze mensen met een melkallergie helpen. Zij werken vanuit de gedachte dat een gezonde bodem de basis is voor gezonde gewassen, gezonde gewassen en dat leidt tot gezonde koeien. Ze voeren hun vee alleen gras en hooi, wat weer een positief effect heeft op de samenstelling van de vetzuren in de melk. Met hun boerderijwinkel, rustpunt voor bezoekers en nauwe betrokkenheid bij de lokale gemeenschap hebben zij een duurzaam familiebedrijf opgebouwd.
"Deze ondernemers tonen dat duurzaam boeren uitstekend samengaat met het versterken van de band met de samenleving," zegt Maurits von Martels. "Met slimme en vernieuwende ideeën hebben Ruben, Jaco, Roelien en Linda de kloof tussen boer en burger verkleind en laten ze zien hoe agrarische ondernemers betrokken kunnen blijven bij hun omgeving. Ze zijn een voorbeeld voor anderen. Met creativiteit en doorzettingsvermogen maken zij echt het verschil."
Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.