advertentie

Eerste resultaten van de pilot zijn positief

Biodiversiteit in Zwartewaterland verder verbeterd

In Zwartewaterland krijgen bloemen en insecten steeds meer de ruimte. Daarvoor hebben de gemeente Zwartewaterland en ROVA de proef met anders maaien dit jaar uitgebreid met vier extra locaties. "Door op steeds meer plekken minder en op een andere manier te maaien, verhogen we de biodiversiteit in onze gemeente", legt wethouder Maarten Slingerland uit.

LEES MEER... | VRIJDAG, 22.09.23
advertentie

Werkzaamheden inrichting nieuw peilvak

Nieuw peilvak Barsbekerbinnenpolder in het veenweidegebied bij Zwartsluis van start

Samen met Stichting Natuur en Milieu Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD), en natuurboerderij Weidevol start Natuurmonumenten half september met de inrichting van een nieuw peilvak in de Barsbekerbinnenpolder. De werkzaamheden worden uitgevoerd door loon- en grondverzetbedrijf Altena uit Nijeveen. Een uniek project waar niet alleen de weidevogels van profiteren. De gebiedspartners willen van de eeuwenoude polder weer een oase voor weidevogels maken. De nodige peilverhoging heeft daarnaast een gunstig effect op het tegengaan van de bodemdaling en het vastleggen van CO2 in het gebied. De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens een zogeheten ecologisch werkprotocol. Hierin is vastgelegd hoe tijdens de werkzaamheden rekening moet worden gehouden met de natuurwaarden.

LEES MEER... | DONDERDAG, 07.09.23
advertentie

Het water in of op?

WDODelta: Let op sterke stroming in rivieren en kanalen!

De komende dagen lijkt het beter weer te worden met hogere temperaturen dan de afgelopen weken en vrijwel geen regen. Wilt u het water in of op om te zwemmen, te kanoën, te varen of te suppen, houd er dan rekening mee dat het water plaatselijk nog snel kan stromen. Door de vele neerslag wordt er via rivieren, kanalen en weteringen namelijk veel neerslag afgevoerd en kan er sterke stroming zijn. In het  gebied geldt dat voornamelijk voor de Overijsselse Vecht. Zwemmen in rivieren en kanalen raadt Waterschap Drents Overijsselse Delta sterk af. 'Je weet nooit wat er onder water ligt en ook de waterkwaliteit is onbekend. Bovendien staat er nu dus sterke stroming. Wilt u in of op het water genieten van het betere zomerweer, doe dat dan in officieel aangewezen zwemwater.'

LEES MEER... | DONDERDAG, 10.08.23
advertentie

Wisselvallig weer welkom!

WDODelta: Regenbuien verdrijven ergste droogte

Het is droog in Nederland. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) houdt u op hoogte van de actuele ontwikkelingen in het werkgebied. Hoe vaak we dat doen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed. 'Het was de afgelopen week wisselvallig weer, met regelmatig een flinke regenbui. Dat is goed nieuws voor de droogte. De grondwaterstanden stabiliseren en nemen op een aantal plekken in ons gebied zelfs iets toe. We zien wel verschillen: in Drenthe blijft het droger omdat daar minder neerslag is gevallen.'

LEES MEER... | DONDERDAG, 27.07.23
advertentie

Waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten

WDODelta: Neerslag van afgelopen week geeft verlichting

De neerslag van afgelopen week geeft verlichting. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het gras in de tuin en langs de weg dat weer groen kleurt. 'Ook in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zien we de grondwaterstanden bijtrekken. Toch lost de neerslag die gevallen is de droogte niet op. Met name in Drenthe blijft het droog. We zijn blij met de neerslag, maar blijven op onze hoede en houden de droge omstandigheden nauwlettend in de gaten.' 

LEES MEER... | DONDERDAG, 13.07.23
advertentie

Meer handvatten voor de bestrijding van de reuzenberenklauw

Zwartewaterland en ROVA bestrijden schadelijke planten

De gemeente Zwartewaterland en ROVA zetten zich ook dit jaar actief in voor het verwijderen van de Japanse duizendknoop. Daarnaast breiden de gemeente en ROVA de aanpak uit met de bestrijding van de reuzenberenklauw. "Deze invasieve exoten verdringen andere inheemse beplanting. Daarmee zijn ze een grote bedreiging voor de biodiversiteit", legt wethouder Maarten Slingerland uit.

LEES MEER... | WOENSDAG, 12.07.23
advertentie

Voor inwoners in het buitengebied

Betaalbaar groen voor inwoners Zwartewaterland

Inwoners in het buitengebied van de gemeente Zwartewaterland kunnen ook dit jaar bomen en plantmateriaal met hoge korting aanschaffen. Voor het tweede jaar op rij organiseren de provincie Overijssel en Landschap Overijssel daarvoor samen met de gemeente Zwartewaterland de Boomdeeldagen.

LEES MEER... | VRIJDAG, 07.07.23
advertentie

Grondwaterstanden verschillen

WDODelta: Droogte houdt aan in werkgebied in de regio

De neerslag van de afgelopen dagen geeft weliswaar enige verlichting, maar echt zoden aan de dijk zet het (letterlijk) nog niet. We blijven ons inzetten op het maximaal vasthouden van water en het aanvoeren van water waar dat mogelijk is. Hetzelfde geldt voor het hoger zetten van de waterstanden boven het normale maximale peil voor in de zomer. We zijn alert op mogelijke buien die lokaal tot overlast kunnen zorgen of problemen voor de waterkwaliteit kunnen veroorzaken. Hoewel de verwachting is dat aankomend weekend opnieuw enige neerslag valt, blijft de droogte aanhouden.

LEES MEER... | DONDERDAG, 29.06.23
advertentie

Oproep: gebruik app of website voor aanvragen water uit sloot

WDODelta: Regen geeft enige verlichting in werkgebied

Ondanks de regen van dinsdag 20 juni 2023 is nog steeds geen neerslag van betekenis gevallen. Ook al is iedere druppel welkom en mooi meegenomen. Onder de streep loopt het neerslag tekost hard op. Het gemiddeld actueel neerslagtekort in Nederland bedraagt 151 mm. We zitten daarmee boven de lijn van de vijf droogste jaren.

LEES MEER... | DONDERDAG, 22.06.23

Plantmateriaal aanvragen?

Betaalbaar groen voor inwoners van Overijssel

Er komen weer Boomdeeldagen aan! En dat betekent dat inwoners van de twintig deelnemende gemeenten bomen en plantmateriaal kunnen aanvragen voor slechts een deel van de kostprijs. Dit jaar doen Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hof van Twente, Ommen, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Steenwijkerland, Wierden, Zwartewaterland en de regio Noord Oost Twente (gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen) mee aan de boomdeeldagen.

LEES MEER... | DINSDAG, 13.06.23

TEKSTADVERTENTIES