advertentie

Achttien nieuwe geveltuintjes voor Zwartsluis

Buitenkwartier in Zwartsluis kleurt groen tijdens NK Tegelwippen

Buitenkwartier in Zwartsluis kleurt groen tijdens NK Tegelwippen© Gemeente Zwartewaterland

Bijna 30 nieuwe geveltuintjes. Dat is het resultaat van de straatacties die de gemeente Zwartewaterland dit jaar heeft georganiseerd in het kader van het NK Tegelwippen. Wethouder Maarten Slingerland: "Een groener Zwartewaterland. Daar zetten we ons niet alleen voor in. Dat doen we samen met onze inwoners." Het NK Tegelwippen duurt nog tot en met 31 oktober.

Zwartewaterland doet dit jaar voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen. Dit jaar hoopt de gemeente samen met inwoners 5.000 tegels te wippen. "Maar nog belangrijker", benadrukt wethouder Slingerland, "Is dat het vergroenen van de omgeving bij iedereen tussen de oren komt. Het moet alledaags worden om te kiezen voor groen in plaats van tegels." Om inwoners te ondersteunen bij het wippen van tegels, organiseerde de gemeente Zwartewaterland een aantal acties. Zo kunnen Zwartewaterlanders nog tot en met 31 oktober hun gewipte tegels gratis inleveren bij Van Dijk Containers aan de Sisalstraat 37 in Genemuiden. Ook kunnen inwoners die tegels wippen korting aanvragen op de aanschaf van nieuwe planten bij de Welkoop aan de Burgemeester Malcorpslaan 1A in Hasselt. 

Straatinitiatieven
Daarnaast riep de gemeente Zwartewaterland aan het begin van dit jaar inwoners op om straatinitiatieven te melden. Uit die aanmeldingen koos de gemeente een aantal straten uit om meeaan de slag te gaan voor de straatacties. Tijdens de straatactie in Hasselt werden op zaterdag 12 oktober tegels gewipt voor elf nieuwe geveltuintjes in de Prinsengracht en Ridderstraat.

Het Buitenkwartier in Zwartsluis stond dinsdag 22 oktober 2024 in het teken van het NK Tegelwippen. Bewoners van maar liefst 37 huizen in het Buitenkwartier deden mee. Behalve achttien nieuwe geveltuintjes zorgden zij voor extra klimplanten en potten met verschillende soorten planten in de straat. Slingerland: "Het klimaat verandert. Daarom moeten we met onze inwoners aan de slag om straten en wijken aan te passen. De straatacties die we met de bewoners in Hasselt en Zwartsluis hielden, dragen daar aan bij. Het is fantastisch om te zien hoe de bewoners samen aan de slag gaan. Het zorgt niet alleen voor meer groen, maar ook voor meer onderlinge verbondenheid."

Groene maatregelen
Ook na het NK Tegelwippen blijft de gemeente Zwartewaterland zich inzetten voor klimaatbestendige maatregelen. Want die zijn nodig nu de zomers warmer en regenbuien heviger worden. "Het effect van klimaatverandering wordt steeds merkbaarder", legt wethouder Slingerland uit. "Daarom is het belangrijk om in te zetten op het verder vergroenen van de openbare ruimte. Dat gaan we ook doen. En daarbij beginnen we in Zwartsluis. Groene maatregelen dragen bij aan een prettige leefomgeving voor onze inwoners. Dat is waar wij ons als gemeente voor blijven inzetten."

Over het NK Tegelwippen
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit zorgt steeds vaker voor problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Meer groen gaat dit tegen. Tijdens het NK Tegelwippen zetten gemeenten zich daarom samen met inwoners in om tegels te vervangen voor groen. Meer informatie staat op www.nk-tegelwippen.nl

2024-10-23 09:59:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.