advertentie

Cultuurfonds Overijssel investeert in cultuur- en natuurprojecten

Geld voor Herdenking Watersnoodramp 1825

Het Cultuurfonds Overijssel heeft in het derde kwartaal van dit jaar voor € 146.569 bijgedragen aan 43 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie. Elk kwartaal is het mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. Hoe dit werkt, vind je op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele bijzondere projecten toe, waarvan we onder de indruk zijn.

Geen Weg Terug
Stichting CultuReL uit Deventer ontvangt € 5.000 voor de theatervoorstelling Geen Weg Terug. Het stuk vertelt het verhaal van Noa, een tiener die door haar oma’s oorlogsverhalen en het dagboek van Anne Frank geconfronteerd wordt met de realiteit van de Tweede Wereldoorlog. Door een droom belandt Noa in 1944 en ervaart de oorlog van dichtbij. Deze voorstelling maakt maatschappelijke thema’s zoals vrijheid, tolerantie en diversiteit bespreekbaar, en zet het publiek aan om na te denken over vrijheid in het heden. In de tweede helft van 2025 wordt de voorstelling op de planken gebracht.
 
Herdenking Watersnoodramp 1825
Op 3 februari 2025 vindt de 200-jarige herdenking van de watersnoodramp van 1825 plaats op het Oude Stadshuis in Hasselt. Deze ramp, vaak ‘de vergeten ramp’ genoemd, kostte 800 mensen het leven. Om deze tragische gebeurtenis te blijven herdenken, organiseren de Historische Vereniging en de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland een herdenking. Hierbij is er onder andere een tentoonstelling en een wandelroute langs historische waterstanden. Het Cultuurfonds Overijssel ondersteunt de herdenking met een bijdrage van € 4.335 vanuit het Staargaard-Van Oostrom Meyjes Fonds, een CultuurFonds op Naam voor Overijsselse natuur- en cultuurprojecten.
 
Restauratie portretten Zwolse basiliek
Museum ANNO en de Stichting Vrienden van de Zwolse basiliek ontvangen samen €4.000 voor de restauratie van twee bijzondere portretten. Het gaat om het schilderij van een religieuze vrouw, Maria Sophia de Swiersen, bijgenaamd ‘Het Klopje’, en een portret van pastoor Folkert Herkinge uit de 17e eeuw. Beide schilderijen, die verband houden met de voormalige schuilkerk ‘Onder de Bogen’, worden gerestaureerd om de geschiedenis van Zwolle weer tot leven te brengen in de semipermanente expositie van Museum ANNO. 

Over het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 4.000 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners. Het Cultuurfonds Overijssel is een van de twaalf provinciale afdelingen. (www.cultuurfonds.nl)

2024-10-18 14:14:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.