advertentie

Behandeling zienswijze op donderdag 7 maart 2024

Raad Zwartewaterland wil handen aan stuur houden in polder Mastenbroek

Raad Zwartewaterland wil handen aan stuur houden in polder Mastenbroek© Agriluchtfoto | Bram van de Biezen

De partijen CU, SGP, PvdA, BGZ en de VVD dienden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 15 februari 2024 gezamenlijk een motie vreemd aan de orde van de dag in (een motie over een onderwerp wat niet op de agenda van de raad staat, maar wat wel actueel is). De provincie Overijssel ziet de polder Mastenbroek namelijk als mogelijke locatie voor de plaatsing van windturbines. Maar over dat soort zaken beslist de gemeenteraad graag zelf.

Het is namelijk niet gezegd dat er geen windturbines of andere duurzame alternatieven mogen komen in de polder Mastenbroek. Het gaat de gemeenteraad erom dat zij de handen aan het stuur hebben en niet de provincie. Dat recht stond onder druk en daarom werd de motie door bijna alle partijen ingediend. De opvallende afwezige was het CDA, maar afgezien van een aantal onbeantwoorde vragen waren ook zij bereid om de motie te steunen.

Achtergrond
De provincie heeft het Nationaal Landschap IJsseldelta aangeduid als uitsluitingsgebied voor wind, maar onderzoekt of het mogelijk is om daar onderuit te komen. Dat betekent dat de provincie onderzoekt of ze daar misschien toch windturbines en/of dergelijke kunnen plaatsen. Aangezien de gemeenteraad alleen impliciet heeft gesproken over de polder Mastenbroek als niet zijnde een zoekgebied voor wind, heeft de gemeente er geen regie over. Terwijl de gemeenteraad juist de regie, grip en rust in de polder Mastenbroek wil hebben/houden. Daarom wordt er voor 1 maart – tot dan kan de gemeente bezwaar maken – een pro forma zienswijze naar de provincie gestuurd. In deze zienswijze wordt polder Mastenbroek als uitsluitingsgebied voor wind aangeduid. Op 7 maart 2024 wordt de zienswijze behandeld in de gemeenteraad.

2024-02-16 12:22:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.