advertentie

Gemeente en Stichting Vrienden van Oud Genemuiden willen vastgoedruil

Plan om het Oude Raadhuis in Genemuiden in oude glorie te herstellen

Plan om het Oude Raadhuis in Genemuiden in oude glorie te herstellen © Gemeente Zwartewaterland

Het Oude Raadhuis in Genemuiden. Niet alleen de gemeente wil dat de cultuurhistorische waarde van dit bijzondere pand aan de Langestraat 22 behouden blijft en dat toeristen toegang hebben om het verleden te beleven. Stichting Vrienden van Oud Genemuiden ziet het als een prachtige kans om een culturele invulling te geven die passend is bij het gebouw en het verhaal van Genemuiden. Vorige week donderdagavond werd het plan gepresenteerd aan de Raad.

Het plan voor het Oude Raadhuis
Het Oude Raadhuis is nu in particuliere handen maar de gemeente heeft de kans om dit gemeentelijke monument weer in bezit te krijgen. Het Historisch Centrum Genemuiden (HCG), waar de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden is gehuisvest, zit nu op Hoek 27. Door te ruilen van pand kan de Stichting zich gaan huisvesten in het Oude Raadhuis en hun plannen voor een museum realiseren. HCG is al een bestaand museum annex kenniscentrum met een veel activiteiten waarmee zij een brug slaan tussen verleden en heden. De verhuizing zorgt voor het behoud van het monumentale Oude Raadhuis én maakt het tot een publieke bestemming voor iedereen zoals het vroeger was. De bedrijfsactiviteiten van FotoTuinman en reisbureau TéDéTé zullen overigens niet stoppen. Zij blijven actief in Genemuiden.

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden
Toen het de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden (opgericht in 1975) ter ore kwam dat de mogelijkheid er was, werd de interesse meteen gewekt. Robert Pleijsier, voorzitter van de Stichting, vertelt aan de Raad: “Wij zien het als een grote kans om één van de meest beeldbepalende monumentale gebouwen te bewaren voor Genemuiden.” De stichting, waar een grote groep enthousiaste vrijwilligers en 1100 donateurs bij betrokken zijn, heeft de intentie om het Oude Raadhuis te restaureren, te verduurzamen en om te toveren tot een toekomstbestendig museum met originele elementen waar iedereen toegang heeft om de geschiedenis van Genemuiden te beleven. Deze plannen worden de komende tijd nog verder uitgewerkt.

Plan maakt Zwartewaterland aantrekkelijker
Burgemeester Eddy Bilder legt uit hoe het plan onderdeel is van een groter geheel: “Met een aantal andere gemeenten in de kop van Overijssel hebben we afgesproken dat wij willen kijken hoe we ons toeristisch recreatief gebied attractiever kunnen maken. We willen voorzieningen verbeteren of beter laten aansluiten aan andere gemeenten en Zwartewaterland meer op de kaart te zetten. In dat kader zien wij het project van het Oude Raadhuis als welkome aanvulling en zeer de moeite waard”.

Samenwerken met het Tapijtmusem
Robert Pleijsier geeft tijdens de presentatie aan de Raad aan: “We zien de samenwerking met het Tapijtmuseum als een belangrijke brug. Het gaat om het samen uitdragen van de regionale cultuur, daarmee kunnen we echt een trekker worden voor de regio”. 

Verleden van het gebouw
Het Oude Raadhuis van Genemuiden dateert in basis uit 1786. Door de grote stadsbrand op biddag 11 maart 1868 wordt het gebouw grotendeels verwoest en in hetzelfde jaar weer herbouwd en in gebruik genomen. Tot 1969 heeft het gebouw dienstgedaan als stadhuis van Genemuiden. Daarna kreeg het pand een woon- en winkelfunctie. 

Hoe nu verder
De Raad heeft enthousiast gereageerd op de plannen en ziet het belang van het behoud van het pand. Het is niet alleen investeren in stenen, maar zeker ook in een stuk geschiedenis wat verbindt en wat we moeten koesteren. De financiële haalbaarheid van de plannen wordt verder uitgewerkt. Als de plannen doorgaan, wordt er gestreefd naar realisatie in 2025. In dat jaar vieren we dat Genemuiden 750 jaar geleden stadsrechten kreeg.

2024-04-16 08:12:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.