advertentie

Wat staat er in de Miljoenennota?

De belangrijkste plannen van Prinsjesdag 2023

Vandaag is het Prinsjesdag. Dit is de opening van het nieuwe parlementaire jaar. De Koning spreekt de Troonrede dit jaar net als vorig jaar uit in de Koninklijke Schouwburg. Ook is er weer een rijtoer in de Glazen Koets. De overdracht van het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting vind plaats in het tijdelijke Kamergebouw. Het Belastingplan wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Bij akkoord gelden ze meestal vanaf 1 januari van het eerstvolgende jaar.

Prinsjesdag: Belastingplan 2024
De huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan omhoog.
De uitkeringen en het minimumloon stijgen evenveel.
De arbeidskorting wordt € 115 hoger. Mensen die rond het minimumloon verdienen gaan minder belasting betalen. Ze houden daardoor meer salaris over.
Er komen gratis schoolmaaltijden voor kinderen die dit goed kunnen gebruiken.
Mensen die de energierekening niet kunnen betalen, krijgen hulp. Een speciaal fonds betaalt een deel van de energierekening voor ze. Deze hulp is er tot en met maart 2024.
Mensen die reizen voor hun werk, kunnen meer reiskosten terugkrijgen.

Meedoen in de samenleving
De overheid wil dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom gaat er veel geld naar koopkracht en gelijke kansen in het onderwijs. Ook is er geld voor wonen, klimaatverandering, en het leger. En de regering wil de regels voor belastingen simpeler maken. Voor bedrijven veranderen er belastingregels, maar wordt internationaal werken simpeler.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Ook in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) worden belastingregels beter en simpeler. En er komt geld om ook hier mensen te steunen.

Staatsschuld
Elk land heeft schulden: de staatsschuld. De staatsschuld van Nederland zorgt niet voor een financieel probleem, omdat het vergeleken met andere landen laag is. De regering verwacht wel dat de schuld de komende jaren hoger wordt. Daarom houden ze de financiën goed in de gaten. Om een gezonde portemonnee te houden. Ook in de toekomst.

2023-09-19 18:27:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.