advertentie

Wisselvallig weer welkom!

WDODelta: Regenbuien verdrijven ergste droogte

Het is droog in Nederland. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) houdt u op hoogte van de actuele ontwikkelingen in het werkgebied. Hoe vaak we dat doen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed. 'Het was de afgelopen week wisselvallig weer, met regelmatig een flinke regenbui. Dat is goed nieuws voor de droogte. De grondwaterstanden stabiliseren en nemen op een aantal plekken in ons gebied zelfs iets toe. We zien wel verschillen: in Drenthe blijft het droger omdat daar minder neerslag is gevallen.'

Wisselvallig weer welkom 
De komende dagen verwachten we opnieuw wisselvallig weer. Dat is welkom, want hoewel de regen van de afgelopen weken heeft geholpen, is in sommige delen van ons gebied de grondwatervoorraad nog niet voldoende aangevuld. Dat komt met name door de warme en droge weken die we in mei en juni hebben gehad.

Extra maatregelen voorzichtig afbouwen  
Vanwege de droge omstandigheden heeft het waterschap extra maatregelen genomen. 'In de winter en in het voorjaar hielden we al het maximumpeil aan om goed voorbereid te zijn op droge omstandigheden. Daarnaast zetten wij de afgelopen weken het waterpeil in sloten, weteringen en kanalen nog verder boven de normale waterstanden in de zomer. Daardoor hebben we een buffer opgebouwd. Dankzij de regen die is gevallen, is het niet meer nodig om het waterpeil tot boven de maximale peilen op te zetten. We houden waar dat kan regenwater zo goed mogelijk vast, dat is ‘gratis water’ waar we graag gebruik van maken. We gaan weer voorzichtig richting normale omstandigheden voor de tijd van het jaar. Veel hangt af van de neerslag die de komende twee weken valt.'

Kans op blauwalg blijft 
Eerder gaf het waterschap een negatief zwemadvies voor zwemplas de Lange Kolk in Den Nul vanwege blauwalg. 'We meten daar nu weer normale waardes, dus het negatief zwemadvies is ingetrokken.' Op www.zwemwater.nl vindt u de locaties waar u veilig kunt zwemmen.  

2023-07-27 10:31:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.