advertentie

Nationaal Jeugddebat op maandag 15 april 2024

Overijsselse jongeren nemen het woord in de Tweede Kamer

Op maandag 15 april 2024 nemen jongeren de Tweede Kamer weer over. NJR (Nationale Jeugdraad) organiseert dan voor de 29e keer het Nationaal Jeugddebat. Ruim 130 jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud uit heel Nederland gaan in debat met politici als Carola Schouten, Steven van Weyenberg, Maarten van Ooijen en Alexandra van Huffelen over onder meer de invloed van social media op mentale gezondheid en risicovolle omgang met geld.

Onderwerpen en politici
De thema’s die op 15 april aan bod komen, zijn door jongeren zelf gekozen. Met demissionair ministers Carola Schouten (ChristenUnie) en Steven van Weyenberg (D66) gaan ze in debat over de risicovolle (online) omgang met geld. Demissionair staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (D66) en Maarten van Ooijen (ChristenUnie) en Kamerlid Jesse Six Dijkstra (NSC) krijgen ideeën over de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren voorgelegd. Ook het thema duurzaamheid blijft niet onbesproken, Kamerlid Joris Thijssen (GroenLinks-PvdA) zal zich hierin mengen. Tot slot gaan de jongeren met Kamerleden Senna Maatoug (GroenLinks), Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA) en Faith Bruyning (NSC) in gesprek over vernieuwing van het onderwijs. Martin Bosma (PVV) zit het debat voor.

Echte oplossingen
De jonge deelnemers worden op 15 april opgedeeld in vier fracties: rood, geel, groen en blauw, ieder gelinkt aan een van bovenstaande thema’s. Voorafgaand aan het debat hebben ze gezamenlijk oplossingen voor deze problemen geformuleerd. Deze leggen ze tijdens het debat voor aan politici met als doel steun voor deze plannen te krijgen. Dat gebeurde eerder met succes. Zo werden er vorig jaar Kamervragen gesteld over jongereninspraak in de GGZ naar aanleiding van het Nationaal Jeugddebat. Ook is de actieve donorregistratie een idee uit een eerdere editie.

Betekenisvolle jongerenparticipatie
Het Nationaal Jeugddebat is daarmee een mooi voorbeeld van betekenisvolle jongerenparticipatie. Het is van essentieel belang dat de stem van jongeren wordt gehoord en meegenomen in de politiek en bij beleidsvorming. Zeker in de huidige tijd, waarin jongeren worden geraakt door een opeenstapeling van problemen veroorzaakt door Nederlands beleid. Problemen als geldzorgen, woningtekort en de klimaatcrisis belemmeren jongeren in hun kansen en autonomie. Tegelijk is de mentale gezondheid van jongeren de afgelopen jaren verslechterd: een derde van de jongeren heeft last van psychische klachten.

Voorbereiding in alle provincies en feedback van experts
Aan het Nationaal Jeugddebat gingen al vele debatten vooraf. In het najaar van 2023 vonden de Provinciale Jeugddebatten plaats: voorrondes waar uiteindelijk de deelnemers uit geselecteerd werden. De deelnemende jongeren komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes en achtergronden, en zijn tussen de 12 en 18 jaar oud. NJR streeft naar een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd.  

De afgelopen maanden zijn alle jongeren klaargestoomd voor het Nationaal Jeugddebat door middel van trainingen. Nieuw dit jaar is de begeleiding die de jongeren hebben gekregen van experts. De jongeren konden vragen stellen en kregen feedback van onder andere afdelingshoofd kinderpsychiatrie LUMC Curium en hoogleraar Robert Vermeiren, De Correspondent-journalist Johannes Visser en experts van het Nederlands Jeugdinstituut, SNS Bank, Amsterdam UMC, Stichting LeerKRACHT en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

NJR 
NJR (Nationale Jeugdraad) is de koepel van 35 landelijke jongerenorganisaties en daarmee het grootste jongerennetwerk in Nederland. Wij werken aan een wereld waarin alle jongeren zich thuis voelen, het beste uit zichzelf kunnen halen en positieve impact hebben op elkaar en op hun omgeving. Dagelijks werken en spreken wij met allerlei jongeren. Voor en door jongeren: dat is al jarenlang onze expertise. Wij weten daarom wat er speelt en wat belangrijk is.

2024-04-03 12:46:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.