Al bijna 4.000 tegels gewipt

Inwoners Zwartewaterland steken handen uit de mouwen tijdens NK Tegelwippen

Tijdens het NK Tegelwippen in 2023 heeft de gemeente Zwartewaterland samen met buurtbewoners drie straten vergroend. Die initiatieven zorgden voor een enorm succes en veel gewipte tegels. Daarom krijgen die straatacties een vervolg. Dit jaar steekt de gemeente samen met bewoners van twee straten uit Zwartsluis en twee straten uit Hasselt de handen uit de mouwen voor een minder versteende leefomgeving. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar steeds vaker op. Daarbij krijgen we te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Het NK Tegelwippen moedigt inwoners uit heel Nederland daarom aan om tegels te verruilen voor planten. Ook in Zwartewaterland. Het tegelwippen maakt de leefomgeving klimaatrobuuster en verbetert de biodiversiteit.

Al bijna 4.000 tegels gewipt
Sinds de start van de nieuwe editie van het NK Tegelwippen werden in Zwartewaterland al bijna 4.000 tegels gewipt. Om dat aantal een impuls te geven, riep de gemeente Zwartewaterland dit voorjaar inwoners op om hun straat aan te melden voor nieuwe straatacties. Aan de hand van de aanmeldingen gaat de gemeente dit jaar met vier straten aan de slag. Dat zijn het Westpunt en Buitenkwartier in Zwartsluis en de Prinsengracht en Ridderstraat in Hasselt.

In de komende periode gaat de gemeente samen met buurtbewoners in gesprek om een plan te maken om deze straten voor een deel te ontstenen. De bewoners krijgen daarbij hulp van een hovenier. Samen kunnen zij zorgen voor een groene, levendige en gezonde leefomgeving.

Ook u kunt meedoen
Doet uw straat niet mee? Ook dan kunt u zich inzetten voor een groenere leefomgeving en misschien wel een hogere klassering van Zwartewaterland tijdens het NK Tegelwippen. Daarvoor biedt de gemeente Zwartewaterland nog twee acties aan. Zo kunt u tot en met 31 oktober 2024 uw tegels gratis inleveren bij Van Dijk Containers in Genemuiden. Daarnaast ontvangt u in ruil voor gewipte tegels maximaal € 20 korting op plantmateriaal bij de Welkoop in Hasselt. Deze actie geldt gedurende het NK en zolang het budget beschikbaar is. Meer informatie over deze acties leest u op www.zwartewaterland.nl/nk-tegelwippen

2024-06-20 11:24:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.