Ontwerp gereed voor nieuwe inrichting

Herinrichting Hoogstraat Hasselt gaat volgende fase in

Herinrichting Hoogstraat Hasselt gaat volgende fase in© Norah May Fotografie

De Hoogstraat in Hasselt krijgt een nieuwe inrichting. De straat wordt veiliger en er komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook komen er bankjes en groen. Het ontwerp voor de Hoogstraat is klaar. Daarmee gaat de herinrichting van deze straat de volgende fase in.

De afgelopen maanden heeft de gemeente Zwartewaterland samen met inwoners gewerkt aan het nieuwe ontwerp. "Ik wil iedereen bedanken voor de enorme betrokkenheid bij de totstandkoming van dit ontwerp", aldus wethouder Maarten Slingerland. Dit gebeurde onder meer via een klankbordgroep, bestaande uit een vertegenwoordiging van inwoners, ondernemers en bezoekers van de Hoogstraat. "We hebben een goede samenwerking gehad met deze klankbordgroep, waarbij de deelnemers ook steeds rekening hebben gehouden met de groepen die zij vertegenwoordigden."

Tijdens een drukbezochte inloopbijeenkomst in februari van dit jaar konden inwoners reageren op het voorlopige ontwerp. Op basis van de reacties die de gemeente ontving, is het ontwerp aangepast. Slingerland: "We hebben daarbij echt geluisterd naar de wensen die er waren. En gekeken hoe we binnen het ontwerp tegemoet konden komen aan de verschillende belangen. Zodat het ontwerp dat er nu ligt ook zo breed mogelijk wordt gedragen."

Eenrichtingsverkeer
Onderdeel van de herinrichting is dat Hoogstraat straks een straat wordt met eenrichtingsverkeer. Het eenrichtingsverkeer gaat dan vanaf het kruispunt van de Hoogstraat met de Markt richting de
Zwartewaterweg/Buiten de Venepoort. Het aantal parkeerplaatsen in de Hoogstraat blijft gelijk aan de huidige situatie. Verschillende plekken met groen zorgen straks voor een prettige verblijfsruimte in de Hoogstraat. Het nieuwe straatmeubilair zorgt voor een moderne uitstraling met een klassieke twist. Ook is oog voor de toegankelijkheid voor mindervaliden, waarbij de Hoogstraat vrijwel overal gelijkvloers wordt. Verder komt er ruimte voor het parkeren van fietsen.

Volgende stap
Nu het ontwerp definitief is, vraagt de gemeente Zwartewaterland eerst de benodigde vergunningen aan. Ook gaat de gemeente in gesprek met bewoners over de overgang van het openbare deel van de straat naar de woningen in de Hoogstraat. De daadwerkelijke inrichting wil de gemeente starten in het eerste kwartaal van 2025. De intentie is om de herinrichting van de Hoogstraat in het tweede kwartaal van 2025 op te leveren.

Het ontwerp en meer informatie over de herinrichting van de Hoogstraat staat op www.zwartewaterlandinzicht.nl

2024-06-20 10:14:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.