advertentie

Biestemerk, traditiegetrouw elke derde dinsdag in oktober

De eeuwenoude traditie van de Genemuider Biestemerk

De eeuwenoude traditie van de Genemuider Biestemerk© Historisch Archief Zwartewaterland | 18 oktober 2002

Elk jaar, op de derde dinsdag van oktober, wordt traditiegetrouw de Biestemerk van Genemuiden gehouden. Een dag, die in deze tijd niets meer te maken heeft met een beestenmarkt, maar alles met een Genemuider volksfeest. Een Geallemuniger zet steevast rondom deze datum een rode cirkel in zijn of haar agenda. De historie van de Genemuider Biestemerk gaat ver terug; tot in het midden van de negentiende eeuw.

Week- en jaarmarkten
Genemuiden beleefde twee eeuwen geleden economisch gezien zware tijden. De gemeenteraad zag zich genoodzaakt om stimuleringsmaatregelen te nemen, zoals het verbeteren van de haven, het aanleggen van een scheepswerf en het stichten van een katoenfabriek. Ook werd besloten tot het houden van week- en jaarmarkten. De eerste jaarmarkt dateert van 15 oktober 1850. De handel in dieren was vroeger van groot belang, waarbij de handelaren van heinde en verre kwamen. Door middel van handje klap werd destijds de (ver)koop van koeien beklonken op de Genemuider veemarkt. In hoogtijdagen zijn maar liefst 700 stuks vee aangevoerd op de jaarmarkt!

Biestemerk, anno nu!
Biestemerk staat vandaag de dag bekend om zijn Eumpien, bingo, kermis, optredens, snert en lange rijen bij de marktkramen door de stad heen. Een bezoek aan de Biestemerk in Genemuiden op dinsdag 15 oktober mag je zeker niet overslaan!

2024-10-07 13:47:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.