Houd de weers- en verkeersinformatie nauwlettend in de gaten

Code oranje in Nederland vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft dinsdag 9 juli 2024 code oranje afgegeven voor zware onweersbuien mét windstoten, die vanaf het einde van de middag over het land trekken. Door blikseminslag, wateroverlast (hagel) en/of het omwaaien van voorwerpen en/of bomen kan er schade, en veel overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten kunnen deze onweersbuien gevaarlijk van aard zijn. Het weerinstituut geeft daarom code oranje af. Voor wie vandaag de weg op gaat, houd de weers- en verkeersinformatie nauwlettend in de gaten.

De onweersbuien kunnen plaatselijk gepaard gaan met zware windstoten van circa 75-100 km/uur, hagel van 2-4 cm en veel regen in korte tijd (20-40 mm).

Groen: geen waarschuwingen
Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing

Code geel
Er is kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. 

Code oranje
Er is grote kans op gevaarlijk weer waarbij de impact groot is met mogelijk schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven. 

Code rood (weeralarm)
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

2024-07-09 11:51:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.