advertentie

Vrijdag 27 september en zaterdag 28 september 2024

Zwartewaterruiters vieren 50 jaar paardensport met open dag

Rijvereniging en Ponyclub de Zwartewaterruiters uit Genemuiden vieren op vrijdag 27 en zaterdag 8 september 2024 hun 50-jarig jubileum. Allereerst staat er op 27 september een feestavond met amusement voor leden, oudleden en genodigden op de kalender. Op zaterdag 28 september is het Hippisch Centrum geopend tijdens een open dag. Neem een kijkje bij de dressuurlessen, bezoek springdemonstraties van leden of de overige activiteiten, zoals een ponyritje maken of kijkje nemen bij de bixie rubriek. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk aan de Kamperdijk.

Er rijdt deze dag zelfs een echte authentieke paardentram om publiek van het Havenplein en de Meente naar het Hippisch Centrum in Genemuiden te vervoeren.

Na de oprichting in 1974 was er voor de leden een overdekte manege met één rijhal aan de Sasdijk te Genemuiden. Inmiddels staat er na 50 jaar een Hippisch Centrum met 3 rijbanen, meer dan 25 paardenstallen, een stapmolen en een paddock. De Zwartewaterruiters beschikken met een actueel ledenaantal van 120 leden over een mooi sportcomplex waar paardensport tot een nationaal niveau beoefend kan worden in de disciplines dressuur en springen. In de loop der jaren is de manege aan de Kamperdijk uitgegroeid tot een Hippisch Centrum met de aanbouw van een derde rijhal in 2013. De brand boven de jurykamer in juni 2005 was een zwarte bladzijde waarna er een renovatie nodig was voor de secretariaatruimte en jurykamer. De afgelopen jaren hebben de Zwartewaterruiters diverse duurzame aanpassingen gedaan aan de accommodatie waaronder de installatie van zonnepanelen, alle lampen in de rijhallen en gangpaden zijn voorzien van led verlichting en de stallen zijn vergroot voor het dierwelzijn. De nieuwe richtlijnen qua stalling en verbeterde comfort voor de paarden.

In de afgelopen 50 jaar zijn er ontelbaar veel dressuur- en springwedstrijden georganiseerd door de Zwartewaterruiters. In het verleden waren de buitenwedstrijden op de Greente, het Tag en later aan de Kamperdijk. Ook heeft de rijvereniging en ponyclub meerdere malen het Regiokampioenschap voor de provincie Overijssel georganiseerd. In 2016, 2018, 2020 en 2023 was er zelfs een 3-daags internationaal Para Dressuur en bracht Prinses Margriet in 2018 een bezoek aan dit evenement.

De Zwartewaterruiters gaan de komende wintermaanden jubileumconcoursen met showrubrieken organiseren, o.a. voor regionale ruiters en amazones. Maar eerst gaan de (oud)leden en het (oud) bestuur, inclusief de genodigden genieten van de diverse feestelijke activiteiten. Jong en oud is welkom!

2024-09-19 12:24:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.