advertentie

Zaterdag 14 september 2024

Zwartewaterrace werkt toe naar jubileumeditie in Zwartsluis

Op zaterdag 14 september 2024 is het Zwartewater van Zwartsluis tot Genemuiden het decor voor de 25e Zwartewaterrace. “We verwachten tussen de 40 en 70 sloeproeiteams uit het hele land. Het belooft weer een mooi roeispektakel te worden”, zegt Martin van Dijk, bestuurslid en roeier van Sloeproeivereniging Zwarte-Water.

De roeiers van de Sluuziger roeivereniging en vele vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om er opnieuw een onvergetelijke race van te maken. De veiligheid van de deelnemers is daarbij een belangrijk uitgangspunt. “Er komt heel wat bij kijken om de race in goede banen te leiden”, zegt Van Dijk. “De Kolksluis is smal en op het brede Zwartewater gaat de beroeps- en pleziervaart gewoon door. De race begint daarom met een goede briefing voor de stuurlieden, het palaver” 
 
Spektakel
Om 12.00 uur klinkt het startschot bij de Kolksluis in Zwartsluis voor het eerste team, daarna start er elke 30 seconden een team. De sloepen gaan de strijd aan richting Genemuiden en terug naar Zwartsluis. Het passeren van de Kolksluis door de strijdende sloepen is ieder jaar een spektakel, als sloepen met gemiddeld 8 roeiers aan boord allemaal als eerste door de smalle sluis willen, waarbij ongetwijfeld hier en daar een krachtterm zal vallen als sloepen in elkaars vaarwater komen. Na het passeren van de Kolksluis gaat de race via het Meppelerdiep weer het Zwartewater op richting de finish bij de Kolksluis. “Publiek is van harte welkom bij de Kolksluis. Dat is de beste plek om de strijd te volgen, omdat de teams daar maar liefst drie keer voorbij komen", zegt Van Dijk. “Op het water gaan we de strijd aan, maar sloeproeiwedstrijden staan vooral bekend om de geweldige sfeer, sportiviteit en gezelligheid. Ook dat beleef je op 14 september in Zwartsluis.” 

2024-09-09 09:43:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.