advertentie

Lonneke Snijder praat ouders bij over ´mindset´

Mindset centraal bij CBS De Driemaster in Hasselt

Mindset centraal bij CBS De Driemaster in Hasselt© CBS De Driemaster

CBS De Driemaster in Hasselt is traditiegetrouw van start gegaan met een ouderavond. Ieder jaar vindt deze avond aan het begin van één nieuw schooljaar plaats. Ouders krijgen zo inzicht in wat de kinderen dit jaar gaan leren en hoe de structuren in de nieuw groep lopen. De basisshool had daarvoor één spreker uitgenodigd over een relevant onderwerp, voor thuis en school. Dit jaar was Lonneke Snijder als spreker te gast. Zij is trainer en eigenaar van Platform Mindset. Dit platform heeft als doel om vanuit de mindsettheorie van Carol Dweck de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

CBS De Driemaster werkt al enkele jaren vanuit deze mindsettheorie en heeft sinds vorig jaar deze theorie ook officieel opgenomen in een lessencyclus.

Wat is mindset?
Ieder kind wordt geboren met een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren (eten, lopen, praten) en doen dit vol overgave. Ze vinden het nooit te moeilijk, zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg verdwijnt deze passie voor leren regelmatig en zijn er kinderen die hun motivatie lijken te verliezen wanneer het lastig wordt. Dat kan op school zijn, wanneer ze daadwerkelijk worden aangesproken op hun talenten, maar ook bijvoorbeeld bij pianoles of turnen. Zolang alles goed gaat, blaken ze van zelfvertrouwen, maar wanneer ze uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, haken ze het liefst zo snel mogelijk af. Hoe kan dat toch?

Mindset: hoe denk je over je kwaliteiten?
De mindsettheorie van Carol Dweck verklaart waarom. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop kinderen (en volwassenen!) denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset. Kinderen die sterk denken vanuit een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen. Kinderen die sterk denken vanuit een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

Ontwikkeling stimuleren
'De mindsettheorie is geen maakbaarheidstheorie die ervoor zorgt dat alles haalbaar is. Wel is het een manier van denken die stimuleert om je te ontwikkelen en die er zorg voor draagt dat je vaak meer kunt, dan dat je aanvankelijk denkt', aldus CBS De Driemaster. De school kijkt terug op een geslaagde avond, voor ouders en leerkrachten.

2024-09-17 11:41:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.