advertentie

Specifieke aandacht voor toekomstige Nedersaksenlijn

Heidema: Rijksbegroting vol met kansen en uitdagingen

Commissaris van de Koning Andries Heidema reageert na afloop van de Troonrede: 'We staan voor de uitdaging om de schaarse ruimte in ons land op een goede manier met elkaar te (ver)delen. De plannen van het kabinet voor investeringen in woningbouw, energie en infrastructuur zijn broodnodig voor Overijssel. Tegelijkertijd moeten we ook oog blijven houden voor zorgen die er zijn. Denk aan de uitdagingen in het landelijk gebied. Hiervoor willen we constructief samenwerken met het Rijk. Dat het rapport Elke Regio Telt door het kabinet daarbij als een belangrijk uitgangspunt wordt gezien is positief.”

Perspectief voor woningbouw en bereikbaarheid
We stimuleren doorstroming op de woningmarkt. We hebben hier al stevige stappen in gezet en lopen voorop. Overijssel wil het rijk helpen om voldoende en passende woningen te bouwen met de afspraken die we maken over de drie grote verstedelijkingsregio’s. Waar woningen gebouwd worden is een goede infrastructuur cruciaal. Het is positief dat het kabinet extra geld beschikbaar stelt om deze woningbouwlocaties bereikbaar te maken. Voor de Rijkswegen N35 en N36 hoopt de provincie op investeringen in de veiligheid van wegen die van groot belang zijn om de regio's bereikbaar te houden. De Koning noemde in dat kader ook specifieke de toekomstige Nedersaksenlijn. Samen met het Rijk wil de provincie ervoor zorgen dat dorpen goed aangesloten zijn op het openbaar vervoer.

Leefbaarheid op het platteland
In Overijssel gebeurt er veel in het landelijk gebied. We waarderen de visie van het Rijk op innovatie, voedselzekerheid en natuurbehoud, evenals de inzet op vertrouwensherstel met boeren en vissers. Hoewel de verdeling van verantwoordelijkheden tussen het Rijk en de provincies nog niet helemaal duidelijk is, blijven we vasthouden aan onze eigen ‘3x3-aanpak’, gericht op het benutten van economische kansen voor boeren en bewoners, het behouden van een vitaal platteland en het versterken van de natuur. Als provincie gaan we met vertrouwen het gesprek met het Rijk aan om de impact van de nieuwe plannen te bespreken en deze af te stemmen op de lokale behoeften en mogelijkheden, zodat we samen kunnen bouwen aan de toekomst voor ons platteland.

Innovatie is onmisbaar
Het kabinet wil dat Nederland tot de top-5 van meest concurrerende landen wereldwijd behoort, maar bezuinigt fors op onderwijs en wetenschap. Daarom maken we ons ernstige zorgen over onze innovatiekracht. Innovatie is onmisbaar voor grote opgaven als de energietransitie en verduurzaming, en voor Nederland als kenniseconomie. Of het nu gaat om de groene technologische topregio’s en de vooruitstrevende maakindustrie, innovatie is voor Overijssel van cruciaal belang. 

2024-09-18 13:39:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.