advertentie

Buurtinitiatieven populair

Recordaantal aanmeldingen voor Burendag 2024

Dat Nederlanders veelal positief zijn over buurtinitiatieven blijkt wel uit het recordaantal aanmeldingen voor Burendag dit jaar. In Overijssel doen dit jaar 1.131 buurten mee en met meer dan 9.200 activiteiten verspreid over het hele land zijn er ruim 12% meer aanmeldingen dan in 2023. Douwe Egberts en Oranje Fonds organiseren op zaterdag 28 september alweer voor de 18e keer dit jaarlijks terugkerende buurtinitiatief om ervoor te zorgen dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden. Er vinden activiteiten door het hele land plaats van 27 t/m 29 september 2024.

De initiatiefnemers van Burendag, zijn verheugd over het succes. Kathelijne Malcontent, Marketing Manager van Douwe Egberts vertelt: “We spannen ons elk jaar in om in meer buurten verbinding te creëren. Dit aantal aanmeldingen is uniek. We hopen zo een nog grotere bijdrage te leveren aan de sociale cohesie.”

Buurtinitiatieven populair
Dat contact onderhouden kan volgens de initiatiefnemers met kleine gebaren. Uit onderzoek blijkt dat het maken van een praatje op de stoep (83,6%), het begroeten van buren (83,5%) en het aannemen van pakketjes (84,1%) de meest voorkomende manieren zijn waarop buren contact met elkaar hebben. In Overijssel doen dit jaar 1.131 buurten mee met Burendag. Dat is ruim 18% meer dan vorig jaar. Er worden dit jaar bijna 550.000 deelnemers verwacht, die gezamenlijke activiteiten doen zoals het opknappen van de buurttuin, taarten bakken, koffiedrinken en barbecueën. 

Burendag biedt mogelijkheid tot intensiever contact 
Het Oranje Fonds heeft een verklaring voor de opvallende stijging van het aantal deelnames: “Veel buren hebben behoefte aan sociaal contact en verbinding in de buurt, Burendag is een laagdrempelige manier om aan die behoefte te voldoen. Op deze dag worden veel feestelijke activiteiten georganiseerd en staat ontmoeting centraal. Dat kan leiden tot mooie dingen. We weten uit onderzoeken dat het effect van Burendag ook na een half jaar nog aanhoudt en dat meer dan de helft van de buren na deelname meer onderling contact houdt,” aldus Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds. Elk jaar kunnen buurten een financiële bijdrage bij het Oranje Fonds aanvragen. Ook zijn er Burendagpakketten beschikbaar om deelnemers te faciliteren bij het organiseren van de dag. Dit jaar zit er ook een Burenboekje in het pakket, waarmee buren elkaar op een makkelijke manier beter kunnen leren kennen. 

Over Burendag 
In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 66.000 Burendag activiteiten. Inmiddels doen er jaarlijks duizenden buurten mee. 

2024-09-26 14:16:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.