advertentie

Aandacht voor betere afvalscheiding pmd

Zwartewaterland en ROVA zetten voorloperscampagne in

Samen met ROVA vraagt de gemeente aandacht voor een betere afvalscheiding. Daarom is deze maand de voorlopers campagne gestart. Voorlopers zijn mensen van de ROVA die huis-aan-huis containers controleren op juiste afvalscheiding. Het gaat dit keer om de oranje containers waar Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons (pmd) in gaan. Het doel van deze controle is om inwoners te laten zien hoe belangrijk goede afvalscheiding is. De campagne loopt tot het einde van het jaar.

We zijn ons steeds bewuster over hoe we omgaan met afval. Toch is het in de praktijk soms een zoektocht naar de juiste bak en is de restcontainer makkelijk gekozen. Als gemeente roepen we alle inwoners op om actief deel te nemen door extra goed te letten op het scheiden van pmd-afval. Goed gescheiden afval is namelijk geschikt om te recyclen en daarmee helpen we het milieu.

Wat is pmd afval ook alweer?
Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankenkartons noemen we pmd. Gemiddeld opent iemand elke dag zo’n 7 van dit soort verpakkingen. Een huishouden produceert dus heel veel pmd. Gelukkig bevat pmd veel grondstoffen die we prima kunnen hergebruiken voor verschillende nieuwe producten. Een sterk staaltje recycling! Maar dit kan alleen als pmd goed gescheiden is.

Hoe worden nieuwe producten uit pmd gemaakt?
Als ROVA pmd heeft opgehaald gaat het eerst naar een sorteerder. Na het sorteren gaat het afval naar verschillende verwerkers. Blik is bijvoorbeeld eindeloos te recyclen tot nieuw blik. Van plastic verpakkingen wordt granulaat gemaakt. Dit zijn plastic korrels die gebruikt worden om bijvoorbeeld emmers, straatmeubilair en fleecetruien van te maken. En drankenkartons worden gebruikt om wcpapier van te maken.

Wel of geen pmd?
Met behulp van een paar handige vuistregels weet u al snel of iets bij het pmd-afval hoort.
- Is het een verpakking uit het huishouden van plastic, metaal of is het een drankenkarton?
- Is de verpakking leeg? (schoon hoeft niet)
- Is het geen uitzondering, zoals verpakkingen van chemische producten en verpakkingen van 
piepschuim?

Dan mag het altijd bij het pmd. Twijfelt u of iets bij het pmd hoort? Check dan de scheidingswijzer op 
www.rova.nl/scheidingswijzer

2024-07-18 09:04:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.