advertentie

Onderweg in Zwartewaterland

Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2024

Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2024© DKN | RDV

De tweede zaterdag in september is traditioneel Open Monumentendag. Ook in Zwartewaterland zijn deze dag tal van activiteiten. Dit keer concentreren die activiteiten zich in de kernen Hasselt, Genemuiden en Mastenbroek. Er is een aantrekkelijk programma samengesteld met als thema ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’. Met als slogan ‘Onderweg’ kan 14 september 2024 een bezoek gebracht worden aan vele lokale ‘kostbaarheden’.

Hoofddoel van de Open Monumentendag is belangstellenden de gelegenheid geven om een monument eens niet alleen aan de buitenzijde te bewonderen, maar ook een kijkje te nemen aan de binnenkant. Toch zijn het ook in de kernen van Zwartewaterland met name de monumenten die opeen of andere manier vaker in de schijnwerper staan die zaterdag 14 september de deuren gastvrij openzetten. Maar dan wel met de nodige extra omlijstende activiteiten.

Fietsroute
Centraal in het programma in Zwartewaterland staat, geheel in het teken van het jaarthema, een monumentenfietsroute. Deze route voert door alle kernen, dus ook door Zwartsluis. Daar vindt op zaterdag 14 september de jaarlijkse sloepenrace plaats waaraan ook meerdere monumentale sloepen meedoen. Alle reden om daar even van de fiets te stappen en in de omgeving van de Kolksluis deelgenoot te worden van een boeiend roeispektakel.

Wandelen en fietsen
Wie in Genemuiden aankomt kan daar een bezoek brengen aan onder meer de petroleumkelder, het Tapijtmuseum en de Hervormde Kerk. In de kerk vinden verdeeld over de dag orgelbespelingen plaats. In ’t Olde Staduus is Tiem van Dalfsen tussen twaalf en twee uur aanwezig om het jaarthema te vertalen naar boeiende verhalen over ‘onderweg zijn’ in Zwartewaterland. Ook start er ’s middags om half twee een dorpswandeling met gids vanaf ’t Olde Staduus. Verder is in de tapijtstad ook galerie De Diek open, evenals het Historisch Centrum. Vanuit Genemuiden is het een korte rit naar de Kamperzeedijk waar stoomgemaal De Veneriete de Open Monumentendag invult als stoomdag. Vervolgens ligt Mastenbroek op de route. Hier is de Hervormde Kerk geopend en meerdere vrijwilligers verzorgen hier orgelbespelingen.

Bezoek aan de beiaardier
Aangekomen in Hasselt zijn bezoekers welkom in het oude stadhuis en het daarin ondergebrachte historisch centrum. De toren van de Grote Kerk kan beklommen worden en tussen tien en elf uur bestaat de unieke kans om de beiaardier te bezoeken (vooraf opgeven is noodzakelijk en kan tot 10 september via info@tiphasselt.nl). Daarnaast worden belangstellenden graag ontvangen door de vrijwilligers van molen de Zwaluw, museum de Kalkovens, de ArcheoHotspot, de Grote Kerk, de Ichtuskerk, de RK Kerk (plus kapel op de RK begraafplaats) en het traditionele motorschip Oude Jan. Zeker ook de moeite van het bezoeken waard is het pand Prinsengracht 3, waar tussen een en drie uur de mogelijkheid bestaat de daar aanwezige middeleeuwse muurschildering te bewonderen.

Voor vrijwel alle onderdelen van het programma geldt dat deze tussen 10.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken zijn. Voor een aantal activiteiten geldt een afwijkend tijdstip. Het overzicht is te vinden op www.openmonumentendag.nl Ga voor het programma van Zwartewaterland naar de pagina Monumenten en voer de plaatsnaam in.

2024-09-02 08:38:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.