BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller)
Bock-campagne voor veilig carbid schieten van start
Op Oudejaarsdag mag je ook op veel plekken in IJsselland carbidschieten. Een prachtig gebruik tijdens de jaarwisseling. Het zorgt voor veel gezelligheid en plezier. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Daarom wordt deze week de jaarlijkse Wie is de BOCK-campagne afgetrapt. De BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller) is de persoon die toekijkt op een veilig verloop van het carbidschieten.
Zeker de laatste jaren, met landelijke en plaatselijke vuurwerkverboden en een toenemende belangstelling voor carbidschieten, is de Wie is de BOCK-campagne van groot belang. De veiligheidscampagne rondom carbidschieten moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Veilig carbidschieten
Veel ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om alleen met een ervaren BOCK te schieten. De Bewust Oplettende Carbid-Knaller kijkt toe op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips:
- Bereid je goed voor. En informeer bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen. Let op: dit kan per gemeente verschillen!
- Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
- Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om eventuele brandwonden te koelen, zand om een eventuele vlam te doven) zodat je snel kunt handelen als het toch misgaat.
- Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel. Zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
- Onsteek het carbid veilig. Onsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten Zorg dat het publiek op veilige afstand is.
Wie is de BOCK?
Wie is de BOCK is een initiatief van Brandwondencentrum Groningen, Martini Ziekenhuis, Stichting Carbidschieten Drenthe en de Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente en Noord- en Oost-Gelderland. De campagne wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en vele gemeenten, GGD’s en particuliere initiatieven in Nederland.
Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.