advertentie

Meerjarenbegroting laat positief beeld zien

Begroting gemeente Zwartewaterland: ruimte voor investeringen

De gemeente Zwartewaterland staat er financieel nog altijd goed voor. Voor 2025 heeft de gemeente een positief saldo begroot van ongeveer € 450.000. “We zijn zeer tevreden met onze huidige financiële uitgangspositie”, aldus wethouder Maarten Slingerland. “We kunnen verder uitvoering geven aan de plannen uit ons coalitieakkoord.”

Het totaalbeeld in de meerjarenbegroting voor Zwartewaterland is positief. “Zwartewaterland staat er voor de komende jaren financieel goed voor”, concludeert wethouder Slingerland. Toch waarschuwt hij voor te veel optimisme. “Het Rijk zorgt continu voor financiële onzekerheid.” In september heeft het kabinet het regeerakkoord gepresenteerd. De inhoud daarvan laat nog veel ruimte in de uitwerking en zorgt voor onzekerheid over de uitvoering van taken door gemeenten.

Investeringen
Ondanks de onzekerheid over het rijksbeleid, is er in Zwartewaterland reden voor optimisme. Slingerland: “We kunnen positief vooruit blijven kijken.” Er is daardoor ook ruimte voor investeringen. “We willen onder andere investeren in onderwijsgebouwen. Het gaat daarbij om de Rehobôthschool en De Vogelaar in Genemuiden, de Prins Willem-Alexander in Hasselt en de Arembergschool in Zwartsluis. Dit doen we op basis van het vastgestelde huisvestingsplan. Ook investeren we in het onderhoud van de riolering in bijvoorbeeld de wijk Nieuwesluis in Zwartsluis, het onderhoud van wegen zoals de Verkavelingsweg en de aanleg van kunstgrasvelden voor SC Genemuiden en Olympia'28”, legt hij uit.

Belangrijke thema’s
Naast de genoemde investeringen kan het college blijven werken aan de plannen uit het Coalitieakkoord 2022-2026. Slingerland: “Er is nog steeds financiële ruimte om onze ambities uit het coalitieakkoord uit te voeren”. Duurzaamheid en energiebesparing, woningbouw, toekomstbestendige bedrijventerreinen en veiligheid zijn daarin belangrijke thema’s voor de aankomende jaren. Slingerland: “Ook willen we dicht bij onze inwoners en ondernemers blijven staan.” Daarvoor gaat de gemeente aan de slag om de dienstverlening verder te optimaliseren. Dienstbaarheid en kwaliteit staan centraal. “Dat doen we als gemeente niet alleen. We geven ruimte vanuit vertrouwen aan maatschappelijke initiatieven en inwonersinitiatieven. Met ons beleid willen we ervoor zorgen dat inwoners volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving.”

Verhoging belastingen
De verhoging van de gemeentelijke belastingen is afgestemd op de ontwikkeling van de inflatie. Slingerland: “We hebben afgesproken dat de gemeentelijke belastingen in principe alleen verhoogd worden met inflatiecorrectie. En dat de tarieven voor rioolrecht en afvalstoffenheffing kostendekkend zijn.” Door stijging van de kosten zijn de tarieven voor 2025 verhoogd. Inwoners die moeten rondkomen van een laag inkomen kunnen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen.

De gemeenteraad bespreekt de begroting voor 2025 op 7 en 14 november 2024.

2024-10-25 11:07:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.