Plan voor een gezonde regio opgeleverd
Samen Gezond IJssel-Vecht werkt aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg
Samen Gezond IJssel-Vecht werkt aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg© Gemeente Zwartewaterland
Zwartewaterland en zeven andere regiogemeenten, Zilveren Kruis en zorg- en welzijnsorganisaties leverden onlangs een gezamenlijk regioplan op. Hierin staan maatregelen om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Als de colleges van B&W van de gemeenten akkoord gaan, voeren de partijen dit regioplan de komende jaren uit. Het regioplan sluit aan bij de aanpak voor een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland, zegt wethouder Jan van der Poel. “In Zwartewaterland werken we samen met maatschappelijke organisaties aan hetzelfde doel. We willen dat inwoners zich naar omstandigheden goed voelen, zoveel mogelijk meedoen in de samenleving en voldoende bewegen en gezond eten. Zo houden we zorg toegankelijk voor inwoners die dit nodig hebben. Wat lokaal kan, doen we met onze lokale partners. Wat breder speelt, pakken we regionaal op.”
Waarom een gezamenlijk regioplan?
Het regioplan komt voort uit het landelijke Integraal Zorgakkoord (IZA), dat zorgpartijen in 2022 sloten. Alle regio’s in Nederland zijn vervolgens aan de slag gegaan met regionale zorgakkoorden. In onze regio heeft dit geleid tot het regioplan Samen Gezond IJssel-Vecht. Dit plan moet een antwoord geven op de groeiende vraag naar zorg en mantelzorgers en de toenemende personeelskrapte.
Wat staat er in het regioplan?
Hiervoor zijn zes doelen geformuleerd. Deze doelen gaan over de Gezond leven & preventie, Mentaal welbevinden, Vitaal ouder worden, Zorginnovatie en transformatie, Digitalisering en Arbeidsmarkt. Per doel wordt omschreven hoe de zorg en ondersteuning de komende vier jaar beter kan worden ingericht.
Bewuste inwoners
Zo wordt bijvoorbeeld ingezet op meer leren en ontwikkelen voor zorgprofessionals. En op een aanpak voor mentale vaardigheden, zodat mensen minder snel professionele psychische hulp nodig hebben. Ook worden inwoners gestimuleerd om gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding en beweging. En er wordt gekeken naar nieuwe digitale mogelijkheden om zorg aan te bieden. Een belangrijk speerpunt is verder bewustwording en zelfregie bij inwoners. Dit geeft inwoners de ruimte om zorg vorm te geven op een manier die bij hen past. Zorgprofessionals gaan meer aansluiten op de eigen regie van inwoners met een ondersteuningsvraag.
Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.