advertentie

Netcongestie vertraagt ruimtelijke ontwikkelingen in Zwartewaterland

Nieuwbouw De Kragge in Zwartsluis is duik in het ongewisse

Door de overstap op duurzame energie, neemt de vraag naar elektriciteit toe. Hierdoor ontstaat op piekmomenten file op het elektriciteitsnet. Dat noemen we netcongestie. Op steeds meer plekken in Nederland is er onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar. Dat merken we ook in Zwartewaterland. Zo krijgen grootverbruikers geen nieuwe aansluiting meer en geen uitbreiding op bestaande contracten. Het project waar de netcongestie in ieder geval al van invloed is, is het zwembad in Zwartsluis.

Gevolgen voor Zwembad Zwartsluis
Vóór de zomer stond de aanbesteding voor het nieuwe zwembad De Kragge gepland. Maar de netcongestie gooit roet in het eten. Er is een grootverbruik aansluiting nodig en dat wordt niet meer aangesloten. Hierdoor is het eerdere besluit om een nieuw zwembad te bouwen in een ander daglicht komen te staan. Het is nu eerst nodig om een goed beeld te hebben van wat de netcongestie voor de plannen betekent en welke mogelijke oplossingen er zijn. Hiervoor is onderzoek en expertise van buitenaf nodig en dat kost tijd. Op basis daarvan zal de gemeente bepalen wat er met het zwembad gaat gebeuren.

Andere projecten
In hoeverre andere projecten worden geraakt en wat de invloed op nieuwe (woning)bouwprojecten is wordt momenteel onderzocht door de gemeente. Hoewel de netbeheerders verantwoordelijk zijn voor het vergroten van de capaciteit van het elektriciteitsnet en verdeelstations, wil de gemeente meedenken in oplossingen.

Sprintsessies
Om netcongestie tegen te gaan en slim gebruik te maken van het elektriciteitsnet komen de provincie, de gemeente, ondernemers en netbeheerders bij elkaar in zogenoemde sprintsessies. Tijdens een sprintsessie zoeken de partijen samen naar oplossingen. Bijvoorbeeld extra energie via zonnepanelen, onderling uitwisselen van restwarmte of elektriciteit, een collectief laadplein, onderling uitwisselen van gecontracteerd elektrisch vermogen of het opzetten van een energie-HUB. De eerste sprintsessie in Genemuiden heeft inmiddels plaatsgevonden. 

2024-07-16 11:34:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.