advertentie

264 Overijsselaars Koninklijk onderscheiden

Het regent vandaag lintjes in de provincie Overijssel

Vandaag regent het volop lintjes in onze provincie. In totaal werden er 264 Overijsselaars Koninklijk onderscheiden. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Ieder jaar is het weer prachtig om te zien dat er zoveel Overijsselaars een Koninklijke onderscheiding krijgen opgespeld en ik hen persoonlijk per brief mag feliciteren. Zonder hen zou onze samenleving er heel anders uitzien. Het is inspirerend om hun verhalen te horen en te lezen. Ik vind het dan ook ontzettend mooi dat deze mensen een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen voor hun tomeloze inzet.”

Het is een traditie dat, ter gelegenheid van Koningsdag, Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt. Een lintje voor de personen die zich bijzonder hebben ingezet voor onze samenleving. Zij worden op de dag voor Koningsdag ieder op een unieke manier in hun gemeente verrast met deze onderscheiding.

De dag voor Koningsdag
Op 26 april informeren de burgemeesters in onze provincie voor 13.00 uur de personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

Wat gaat er aan vooraf?
In de maanden voorafgaand aan de uitreiking brengen de burgemeesters en vervolgens de commissaris van de Koning van de provincie naast een voorstel ook een advies uit. Daarna komt het voorstel met zowel het advies van de burgemeesters als van de commissaris terecht bij het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit is het adviesorgaan van de Nederlandse regering als het over Koninklijke onderscheidingen gaat. Op advies van het Kapittel dragen de diverse ministers de voorstellen voor aan Zijne Majesteit de Koning. Nadat de Koning het koninklijk besluit heeft getekend, wordt de commissaris van de Koning hierover ingelicht. De Kanselarij der Nederlandse Orden, verstuurd vervolgens de verscheidene lintjes op aan de burgemeester voor de uitreiking.

2024-04-26 15:14:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.