advertentie

Commissaris van de Koning opent Nationale Sleepbootdagen

Zwartsluis tijdens Hemelvaartweekend decor van meeslepend evenement

Zwartsluis tijdens Hemelvaartweekend decor van meeslepend evenement© Stichting Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis

Drie dagen lang is Zwartsluis weer het decor van een meeslepend nautisch evenement. Hemelvaartsdag en de twee dagen daarna staan in het waterdorp in het teken van de Nationale Sleepbootdagen. Wie dat tweejaarlijkse evenement een keer bezoekt is voor altijd verkocht. Tienduizenden bezoekers vallen voor de typische sfeer van het spektakel dat voor de zestiende keer in Zwartsluis wordt georganiseerd.

Een goed voorbeeld is Johan Jonker die na deze editie Roel Schurink als voorzitter opvolgt. Na zijn verhuizing vanuit Zwolle maakte hij het evenement twee jaar terug voor het eerst mee. Hij raakte meteen gegrepen en meldde zich aan als vrijwilliger. “Ik hou van het varend erfgoed dat je tijdens de Sleepbootdagen kunt zien, maar ook van het enthousiasme van de eigenaren én van de inwoners van Zwartsluis en alle bezoekers. Dit is een heel gezellig evenement waar je een goed gevoel van krijgt”, vertelt Jonker.

Kermis en braderie
Buiten de ongeveer tweehonderd sleepboten die naar Zwartsluis komen, wemelt het in de dorp van de activiteiten. Drie dagen lang is er kermis (met onder meer een 18 meter hoog reuzenrad) en zijn er veel optredens. Donderdagmiddag is Sluispop, vrijdag is de Nacht van Zwartsluis en ook op zaterdag is er veel livemuziek. Verder kunnen bezoekers genieten van straattheater, een goochelaar, dweilorkesten en veel verrassende optredens en activiteiten. Op zaterdag is het centrum van Zwartsluis bovendien gevuld met braderiekramen.

Verlichte avondvaart
Uiteraard is er op het water veel spektakel. De sleepboten zoeken regelmatig het water op, bijvoorbeeld voor indrukwekkende trekproeven. Ook zijn er volop rondvaarten. Vanaf de kant kunnen bezoekers ook genieten van het varende erfgoed. “Een aanrader is de verlichte avondvaart op Hemelvaartsdag. Vanaf 21.00 uur gaan de sleepboten het water op. Vooral als het echt donker wordt, is dat een prachtig gezicht. Maar ook overdag is het nautisch spektakel op het water een schitterend schouwspel”, zegt Jonker.

Ringsteken
Een nieuw onderdeel van het uitgebreide programma is het ringsteken op donderdagmiddag (14.30 uur) in de historische Kolksluis. Dat oudhollandse spel wordt vanaf opduwers gespeeld. Net zoals alle vaartuigen zijn die opduwers drie dagen lang te bezichtigen. Dat geldt ook voor een bijzondere stoombaggermolen uit Friesland die voor het eerst naar de Nationale Sleepbootdagen komt. Ook een mobiele klompenmakerij debuteert in Zwartsluis. Dit als onderdeel van meerdere oude ambachten die worden getoond.

Limburgia
Varend paradepaardje is dit keer misschien wel de Limburgia. Deze sleepboot werd in 1942 te water gelaten en haalde bijna het einde van de Tweede Wereldoorlog niet. Daarna was het lang betrokken bij het in- en uitdokken van grote zeeschepen. Dit unieke schip is donderdag om 12.00 uur betrokken bij de officiële opening van de Nationale Sleepbootdagen door Commissaris van de Koning Heidema. Vanaf dat moment genieten tienduizenden bezoekers weer van drie meeslepende dagen in Zwartsluis. Kijk voor het complete programma op 9, 10 en 11 mei op www.sleepbootdagen.com

2024-04-29 11:00:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.