Onderzoek naar locatie, kosten, snelheid, parkeren en stikstof
Zwembad De Kragge in Zwartsluis steekt de weg over
Dat Zwartsluis een nieuw zwembad zou krijgen, daar waren alle partijen het al een tijdje over eens. De grote vraag was nog: ‘Waar moest dat nieuwe zwembad komen te staan?’ Precies daarover heeft het college op verzoek van de raad onderzoek gedaan. De uitkomsten werden afgelopen donderdagavond 25 januari 2024 tijdens de gemeenteraadsvergadering besproken, net als het advies van het college om het nieuwe zwembad naast het oude te bouwen.
Het college heeft de uitkomsten van het onderzoek neergepend in een zestig pagina’s dik document, al was een groot deel daarvan voor de bijlagen. Het college heeft in het onderzoek onder andere gekeken naar zaken als locatie, kosten, snelheid, parkeren en stikstof. Ook is zijn in gesprek gegaan met externe partijen als DESZ, Fortresse, SZZ (Stichting Zwembaden Zwartewaterland) en eigenaren van gronden.
Mogelijke locaties
In het onderzoek heeft de gemeente gekeken naar drie opties. De eerste optie was de huidige locatie, maar dit was niet wenselijk, aangezien het zwembad dan voor langere tijd gesloten zou moeten worden. Optie twee was aan de overkant van de weg van het huidige zwembad. Voordelen voor deze plek waren onder andere de grondslag, de aanwezigheid van benodigde stroomvoorzieningen en stikstof. De derde locatie was het huidige Veld 4 van DESZ. Qua locatie de ideale plek, er kon zo namelijk een breed sportcomplex gecreëerd worden met de al aanwezige voetbalvelden en tennisbanen. Ook de bereikbaarheid en de bundeling van verschillende functies zijn argumenten vóór die locatie. Net als de mogelijk om vijf extra woningen te bouwen op de oude locatie van het zwembad.
Maar Veld 4 van DESZ heeft ook een aantal negatieve kanten. Zo moet er een extra veld voor DESZ aangekocht worden naast het huidige Veld 3, is stikstof een groter probleem en kost het algehele project een stuk meer tijd en aanzienlijk meer geld (een paar miljoen extra).
Conclusie college
De uiteindelijk conclusie van het college is daarom het bouwen van een nieuw zwembad naast het huidige zwembad. Hierdoor kan het huidige zwembad openblijven, is er maar één ruimtelijke procedure nodig en is de locatie qua tijd en geld een stuk voordeliger. Maar de raad beslist, dus daar ging het over tijdens de gemeenteraadsvergadering.
Ambitie en realisme
De conclusie van coalitiepartijen SGP, CU en PvdA was dat het met name haalbaar en betaalbaar moest blijven en dat was het beste mogelijk met optie 2. Ook de oppositiepartijen stemden in met optie 2, al had BGZ graag nog wat meer ambitie gezien. Voor een project wat enkele miljoenen kost – in het geval van optie 2 al een dikke 6,5 miljoen euro – zag BGZ een toekomstbestendiger zwembad voor zich. “Diepte voor duikers, zes banen voor wedstrijdsport en een beweegbare bodem voor doelgroepslessen”, somde Linda van Veen op. Het CDA kwam met een betoog dat vooral in het voordeel van locatie 3 sprak, maar was ook realistisch dat locatie 2 qua tijd en geld beter was. “En dat is met het oog op de huidige staat van het zwembad belangrijker”, stelde Rudi van Zandwijk.
John Smits sprak zoals altijd kort maar krachtige woorden. Hij benoemde nog even dat de woningprijzen voor de realisatie van de woningen op de oude locatie betaalbaar moesten blijven, maar zette daarna wat kracht achter zijn stem: “Aan de slag! We lopen al twee maanden achter.” Dat zal ook gebeuren, want het voorstel werd aangenomen. In 2026 zullen de zwemmers in de omgeving van Zwartsluis de straat moeten oversteken.
Busvervoer en de Taghof
Tot slot werd er tijdens de vergadering nog kort over twee andere zaken gesproken. De gemeente en de politieke partijen hebben in de afgelopen periode veel klachten binnengekregen over het busvervoer. Wethouder Slingerland gaf aan dat het probleem bij de provincie ligt, maar dat ze zullen aandringen op een kritischere blik. Ook kinderboerderij De Taghof in Genemuiden kreeg de nodige aandacht en was massaal aanwezig tijdens de gemeenteraadsvergadering. Met name BGZ had een aantal kritische vragen voorbereid voor het college. Met name het achterstallige onderhoud is een probleem, stelde BGZ. Wethouder Slingerland reageerde daarop dat hij de maatschappelijke waarde van de kinderboerderij ziet, maar dat er eerst geïnvesteerd is in andere zaken.
Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.