advertentie

Woonkeuken bindt jongeren aan provincie

Studenten in Overijssel ontwerpen de wijk van de toekomst

In Overijssel is het voor jongeren steeds moeilijker om een eigen woonplek te vinden door het nijpende woningtekort. Dit maakt onder andere dat zij sneller deze provincie verlaten. De Woonkeuken, een netwerk met 1000 partners (waaronder ontwikkelaars, bouwers, woningcorporaties en overheden) ziet dit als een urgente uitdaging en besloot de jongeren zelf te vragen wat ze nodig hebben om in de regio te blijven wonen.

Wonen en werken in Overijssel
De Woonkeuken wil dat het voor jongeren aantrekkelijker wordt om in Overijssel te wonen en werken. Zoals gedeputeerde Liesbeth Grijsen benadrukt: "Jongeren weten zelf het beste wat ze nodig hebben. Zij zijn de toekomst van Overijssel. Door naar hun ideeën te luisteren en hen te betrekken, versterken we niet alleen de verbinding met het onderwijs, maar brengen we ook frisse energie in de woningbouw. Samen maken we op deze manier onze provincie een plek waar jongeren willen wonen, werken en blijven groeien." 

Deze jongeren gerichte aanpak is niet alleen belangrijk voor de regionale demografie, maar ook voor de grote woningbouwopgave in Overijssel: er moeten minimaal 42.300 woningen gerealiseerd worden tot en met 2030. Jongeren zijn hierbij onmisbaar, zowel voor het ontwikkelen als het uitvoeren van woningbouwplannen. 
 
Studenten ontwerpen 
Daarom besloot de Woonkeuken samen te werken met studenten van Saxion’s minor ‘Bouwen aan Wonen op Maat’, waarbij de studenten werden uitgedaagd om de “wijk van de toekomst” te ontwerpen. Tijdens een intensieve driedaagse sessie werkten de studenten aan cases voor een tweetal Overijsselse gemeenten. Deze “junior adviseurs” presenteerden hun ideeën aan het Woonkeuken-netwerk. Bestuurders en betrokkenen spraken hun enthousiasme uit over de frisse inzichten en de vernieuwende benadering van de jongeren. 

2024-11-26 10:16:00

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.