'De binding met Hasselt zal altijd blijven'

Presentatie Hasselteraak 'Dageraad' in vogelvlucht

Presentatie Hasselteraak 'Dageraad' in vogelvlucht© Gerrit Slurink

De werkgroep Scheepvaart van de Historische Vereniging Hasselt heeft Ciel de Smet en Aart te Velde bereid gevonden om een presentatie te verzorgen over hun wel zeer unieke eigendom: de Hasselteraak 'Dageraad'. De voormalige raadszaal van het Oude Stadhuis was op 8 november tot de laatste plaats bezet met oud-schippers en belangstellenden.

De aanwezigen werden welkom geheten door Jan van de Stege, voorzitter van de Historische vereniging, en door Jacob Visscher van de werkgroep Scheepvaart. Ciel de Smet vertelde aan de hand van historische foto’s over het ontstaan van het scheepstype Hasselter Aak. De zoektocht van Ciel en Aart om privé een historisch zeilschip te bemachtigen werd in 1996 beloond in Amsterdam met de vondst van een kleine Hasselter Aaak. Een schip met een mooie rompvorm dat bovendien voor een groot deel nog in oorspronkelijk staat verkeerde. De geschiedenis vanaf de bouw in 1905 in Zwartsluis, als zeilend vrachtschip tot 1951, de aankoop in 1997 door Ciel en Aart en de zorgvuldig en piëteitsvol uitgevoerde restauratie vormden een boeiend verhaal. De reizen over de Wadden en naar de Oostzee, het drie keer winnen van de regionale mattenschippersrace kregen als recente geschiedenis aandacht. De binding met Hasselt als scheepstype zal altijd blijven; de fysieke binding zal helaas na 25 jaar worden verbroken wegens verkoop naar Utrecht. In de pauze verzorgde EOC Scheepsverzekeringen een welkome traktatie. André Admiraal van de werkgroep presenteerde tenslotte een aantal historische foto’s van schepen en schippers; voor velen de aangename herkenning van een indertijd kleinschaliger varend bestaan.

2022-11-14 08:53:15

Gerelateerde artikelen:


Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.