advertentie

Dankdag voor Gewas en Arbeid iedere eerste woensdag van november

CCA en CGMV agrariërs: Hoe kun je danken in crisistijd?

Met het oog op Dankdag 2020 vragen Christen Contact Agrarisch (CCA) en CGMV agrariërs aandacht voor de huidige situatie in de agrarische sector. "De maatschappelijke opgaven zijn groot, waardoor er op veel agrarische familiebedrijven spanningen zijn. In vele sectoren verliezen mensen hun baan en inkomen en is er onzekerheid over de toekomst", melden beide organisaties donderdagochtend in een persbericht.

Sinds het voorjaar leeft Nederland vanwege Covid-19 met beperkende maatregelen. Contacten en (kerkelijke) samenkomsten zijn schaarser geworden. Agrarisch (CCA) en CGMV agrariërs: "We wennen eraan en tegelijkertijd missen we het onderlinge contact. Behalve de coronacrisis hebben we ook te maken met de gevolgen van de stikstofcrisis en de opwarming van de aarde door klimaatverandering. Afgelopen zomer hadden we in Nederland een extreem lange hittegolf en tegelijk leidden heftige stortbuien tot overlast en veel schade. Wij, mensen, reageren daar verschillende op. Enerzijds vragen we de Rijksoverheid om leiderschap te tonen en anderzijds heerst er boosheid naar diezelfde overheid. Andere mensen zijn bang. Weer anderen zijn bedroefd, omdat ze geliefden moeten missen of afscheid moesten nemen van het bedrijf dat ze hadden opgebouwd. De vraag vanuit onze beide organisaties blijft: 'Hoe kun je danken in crisistijd?'" Dankdag voor gewas en arbeid is een traditie, die dateert uit de tijd dat Nederland nog een overwegend christelijk land was met een grote agrarische sector. Het aantal christenen in Nederland nam de afgelopen decennia behoorlijk af. Datzelfde geldt voor het aantal boeren, tuinders en vissers. "Toch wordt in veel kerken begin november gedankt voor gewas en arbeid. Wat ons betreft een goede traditie. Op woensdag 4 november 2020 is er zowel te danken als te bidden. De 'Dankdag voor Gewas en Arbeid' wordt iedere eerste woensdag van november gehouden.

2020-10-22 10:13:33

Gerelateerde artikelen:


Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.